množstvo: 4 porcie
čas: 1 hodina 30 minút
250 g staršieho suchého
bieleho chleba
500 ml mlieka
5 vajec
200 g syra na strúhanie
300 g cibule
250 g cukety
250 g paradajok
pamajorán – oregano
(Origanum vulgare)
80 g masla
mleté čierne korenie
soľ
Chlieb nakrájame na malé kúsky, vložíme do misy a zalejeme polovicou teplého mlieka, do ktorého sme pridali 1 rozšľahaný žĺtok. Necháme 30 minút prikryté odstáť. Potom pridáme celé vajce a polovicu strúhaného syra. Zmes premiešame. Zapekaciu misu vytrieme maslom a naplníme chlebovou zmesou.
V hrnci na masle do zlatista opražíme nakrájanú cibuľu. Primiešame pokrájanú cuketu a necháme variť. Po 10 minútach pridáme sparené ošúpané nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Medzitým si vo zvyšku mlieka rozšľaháme vajcia s druhou polovicou nastrúhaného syra a s oreganom. Zmes pridáme k zelenine, zamiešame, odstavíme z ohňa a nalejeme na chlebový základ.
Pečieme pri 190 °C asi 20 minút.
Podávame s kyslou kapustou alebo baraními rohmi.
Recept pochádza z talianskej rómskej kuchárskej knihy. Názov nebol nijako lákavý „Starý chlieb so zeleninou“. Keď som ho ale vyskúšal, stal sa mojím favoritom. Pri názvoch nechcem čitateľov zavádzať rómčinou ani prívlastkami „rómsky“. Tu ale urobím výnimku. Keby Rómovia vymysleli pizzu tak by chutila presne takto.
Copyright 2022 @ Peter Pollák. Všetky práva vyhradené.
Vytvoril CENTE.sk
🚚 Doručenie zdarma na Slovensku pre objednávky nad 35 € 🚚
|